sâmbătă, 23 februarie 2013

NU obligativităţii orelor de religie în şcoli!


Un subiect controversat a luat naştere pe mai multe situri de ştiri on line. Este vorba de orele de religie şi importanta drepturilor părinţilor, de a opta sau nu, pentru a fi inclusă în programa şcolară a copiilor lor.

Este de înţeles, Patriarhia, prin orice mijloace, vrea să se impună pentru rămânerea religiei ca disciplina obligatorie în şcoli. Dincolo de dorinţa Patriarhiei trebuie luate în calcul aspectele legale şi psihologice a acestui subiect.

Pentru început, trebuie spus că dintre cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei, la 25 de ţări, ora de religie este obligatorie, în Franţa, Albania şi Macedonia orele de religie nu sunt predate în şcolile publice, iar la restul, programa este opţionala.
Continuarea...
Patriarhia face referire la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care “nu autorizează părinţii să se opună la integrarea unui astfel de învăţământ sau educaţii în programa şcolară”.

O întrebare logică ar fi, dacă nu autorizează părinţii pentru opunere, de ce în cele trei ţări din Europa, şcolile publice nu au incluse în programa şi orele de religie?

Tot Patriarhia, afirma că:

“nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale” şi că “religia are caracter obligatoriu în oferta curriculară a şcolii, dar opţiunea pentru frecventarea acestei discipline aparţine elevului major, respectiv părinţilor sau tutorilor legali instituiţi pentru elevii minori”.

Este corect până aici. Problema constă în vârstă fragilă a copiilor, care pot influenţa negativ asupra dezvoltării psihice.

Menţionăm cazurile de anul trecut, de la Iaşi, în care mai mulţi copii preşcolari au resimţit psihic discuţiile de la orele de religie. Copii veseli, care au început să aibă teama de moarte (vezi articole de presă).

Fragilitatea vârstei, este periculoasă pentru cursurile orelor de religie, deoarece acei copii vor lua acele informaţii ca titlu de adevăr, iar o adoua opinie nu va mai exista, pentru că copiii şi-au tipărit de mici informaţiile în creier.

Acesta este de fapt scopul Bisericii Ortodoxe Romane. Spuneţi NU obligativităţii orelor de religie în şcoli!

Toate cele bune!

4 comentarii:

 1. perfecta dreptate ,va da -ti seama ca daca popi nu le implanteaza softul de mici cand or creste nu mai au clienti si or sa moara de foame ca deja au nceput sa se duca la vale cu popia lor manipulare psihica a prostilor !

  RăspundețiȘtergere
 2. Copilul (tutoerele pana la majorat) are dreptul la opinie,iar elevii majori pot lua singuri hotararea.Orele de religie sa fie optionale, scoala nu indoctrineaza, nici nu are acest drept.

  RăspundețiȘtergere
 3. Corecteaza greselile gramaticale, prietene!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. "perfecta dreptate ,va da -ti seama ca daca popi nu le implanteaza softul de mici cand or creste nu mai au clienti si or sa moara de foame ca deja au nceput sa se duca la vale cu popia lor manipulare psihica a prostilor !"

  Fac si eu o paranteza la faza ta, prietene. Vrei ca acesti elevi sa consume etnobotanice, sa bea sau sa fumeze in loc sa stea la o ora de religie? Vrei sa-si traiasca viata numai prin cluburi, sa petreaca, sa sparga seminte la scara blocului si sa injure pe strada? Asta e opinia ta?

  RăspundețiȘtergere

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.