joi, 25 aprilie 2013

Cardul de sanatate: scopul si utilitatea luiM-am gandit ca ar fi bine sa inteleg care este povestea cu acest card de sanatate. Care este scopul lui, cui foloseste si cu ce ma ajuta pe mine ca cetatean. Am pornit prin studierea documentului emis de CNAS din care am extras cateva din obiectivele si recomandarile acestui card:
- cresterea calitatii, eficientei si sigurantei in asistenta medicala,
-va facilita accesul mai rapid si corect al pacientului la serviciile medicale, in calitate de asigurat,
-medicul de familie este singura persoana care are dreptul sa inscriptioneze toate datele medicale esentiale, etc…. daca sunteti sau doriti sa deveniti donator de organe.
-ne este recomandat sa avem inscrise pe card datele a doua persoane care pot da relatii despre starea noastra de sanatate, boli si medicatiile pe care le avem. Continuarea ...
Care va fi cresterii calitatii asistentei medicale, daca un cetatean posesor de card, este in imposibilitatea de a primi tratamentul din lipsa de medicamente in spital?
Dorinta de a fi sa nu donator de organe apartine fiecaruia si poate fi schimbata oricand acesta se razgandeste.
Va imaginati ce baza de date se va constitui prin introducerea fiecarei persoane asigurata plus a inca doua persoane care sa detina informatii cu nume, prenume si numar de telefon?
Partea religioasa prin care acest card contine semnul diavolului nu are relevanta pentru mine, dar ma interesaza partea tehnica. 
Cum ar putea un pacient in aflat stare critica sa-si aminteasca pinul de la cardul de sanatate?
Dupa cum puneau problema unele persoane, exista posibilitatea ca acest card sa poata fi citit de la cativa metrii, de catre cineva care detine un cititor de carduri. 
Din moment ce cardurile cu bani au din ce in ce mai multe fraude, securitatea cardului de sanatate va fi serios afectata.
 Aceste  informatii ar putea fi “marfa vandabila” catre;
-societatile de asigurari, ce vor dori sa afle posibilele boli ale unui cetatean pentru a putea analiza daca sa i se faca polita de asigurare si la ce pret. In acest sens, exista o presiune la consilul Europei din partea firmelor de asigurari pentru a avea legal accesul la informatii.
-revistele de scandal sau santajul economic, politic, etc.
Medici de familie din Cluj, Galati, Suceava, Dolj, Covasna, Neamt refuza distribuirea cardului pe motiv ca “prin aceasta forma se incalca drepturi ale pacientului si nu va mai exista confidentialitate si nici secret profesional (aspecte garantate atat prin legea 46/2003 privind drepturile pacientului cat și prin Codul nostru, de deontologie medicala)”.
Presiunea facuta de autoritati este atat de mare incat maica stareta Iosefina Giosanu a luat decizia de a sanctiona 50 de maicute de la manastirea Varatec pentru ca au refuzat eliberarea cardului pe numele lor. Acestora li s-a interzis sa mai poarte “scofia” (element din tinuta monahala ce sa poarta pe cap).
In SUA s-a aprobat acest card de sanatate, iar acum s-a votat o lege prin care pana in 2014 cetatenilor americani sa le fie inserat un cip in corp, care sa contina date despre starea de sanatate. 
De aceeasi parere sunt membrii bisericii, care au participat la manifestatie, cat si din partea medicilor, care sunt de parere ca acesta este de fapt scopul dorit, iar dreptul la libertate va fi ingradit. Toate cele bune!

2 comentarii:

  1. si daca refuzam cardul, care sunt consecintele? bun articol, multumesc
    sentimentala

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul este unul restrans. Mai erau informatii care meritau spuse. Cea mai importanta este ca cei care nu doresc cardul sunt amenintati ca nu vor beneficia de gratuitate la serviciile medicale de cetatean asigurat.

    RăspundețiȘtergere

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.