duminică, 5 mai 2013

Inamicul nr 1 - capusaOdata cu venirea sezonului calduros ne place sa mergem in parcuri cu familia sau animalele de companie. Oricat de mult ne place sa iesim la iarba verde, nu trebuie sa uitam de inamicul numarul unu  - capusa.
Cat de periculoase sunt capusele pentru animale si oameni si ce boli pot fi transmise nu as putea spune. Din informatiile culese, am gasit pareri diverse despre cat de periculoase sunt aceste capuse. Continuarea ...

Unii sunt de parere ca “majoritatea capuselor nu sunt purtatoare de boli” si “nu pot cauza probleme grave de sanatate”. Alte pareri vorbesc despre “ imbolnaviri severe” datorita muscaturii de capuse. Se mai vorbeste despre boala LYME (ce afectează pielea si sistemul nervos si este destul de dificil de diagnosticat).
Oricate pareri ar ezista, stiu un singur lucru: este mai bine sa nu fim muscati noi sau animalele de companie. Cateva recomandari pentru aceasta perioada sunt bune de luat in seama. Pentru inceput este recomandat sa purtam haine deschise la culoare (pentru a se vedea mai usor capusele), bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca vremea permite acest lucru.
La farmacie se gasesc, atat pentru animale cat si pentru oameni sprayuri care previn muscatura de capuse. Pentru animale exista o marca cunoscuta Frontline, iar pentru oameni exista sprayurile Helpic ce pot fi folosite pentru toate categoriile de varsta.
In cazul in care ati descoperit pe corp o capusa si nu ati folosit sprayuri este important sa stiti ce aveti de facut:
-daca aveti untura solida acoper-o complet. Dupa doua-trei minute se va desprinde ea (untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele),
-daca aveti tinctura de iod, se pune din abundenta pe un tampon de vata si se aplica pe capusa cateva minute,
-puteti indeparta capusa cu o pensata, manusi sau folositi un servetel pentru a proteja degetele. Este recomandat sa nu indepartati capusa cu mainile goale. Se apuca capusa cat mai aproape de gura ei, adica partea care se afla in piele.
Dupa ce ati indepartat capusa se dezinfecteaza bine cu iod si se spala mainele cu apa si sapun. Locul de unde a fost extrasa capusa se unge cu alifie de galbenele cu propolis.
Printre sfaturile de urmat, am gasit si unele recomandari pe care NU trebuie sa le faceti:
-nu strangeti capusa de burta ei plina de sange,
-nu sufocati capusa, aflata prinsa in corp, cu acetona, vaselina, benzina, alcool,
-nu ardeti capusa aflata prinsa in corp.
Aceste manevre pot “determina eliberarea eliberarea fluidului infectat în corp, ceea ce poate creşte riscul infecţiei”.
Cei care locuiesc la curte sau spatiile verzi din aproprierea locuintei trebuie dezinfectate cu un insecticid special contra capuselor. Dupa ce a fost imprastiata pe iarba, trebuie evitat contactul cu spatiile stropite 24 de ore. Toate cele bune!

2 comentarii:

  1. Căpușa înfiptă în piele poate fi îndepărtată cu ușurință cu ajutorul unui singur băt de chibrit. Umeziți capul unui băț de chibrit, și descrieți cercuri cu el, în jurul locului unde este înfiptă căpușa. După câteva secunde căpușa își va extrage singur capul, și se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor! Această metodă de îndepărtare a căpușelor s-a dovedit a fi cea mai sigură și cea mai eficientă. Se stie ca prin apucarea corpului căpusei riscam ca saliva acesteia să fie injectată în corp prin ruperea capului insectei înfipte în piele. (d-na Eugenia)

    RăspundețiȘtergere
  2. sint f periculoase capusele.....eu anul trecut mi-am pierdut ciinele de la o muscatura de capusa....nu am observat-o la timp...si cind am mers la doctor era prea tirziu...

    RăspundețiȘtergere

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.