miercuri, 14 august 2013

Discriminarea rasiala si etnica: gresit inteleasaEste la moda sa se foloseasca cuvintele “rasism”, “discriminare” la fiecare opurtunitate a cuiva de a se face mediatizat. Pot afirma, pe baza observatiilor mele, ca in Romania, in afara cazurilor izolate, nu avem rasism, dar totusi avem legi noi care sa ne aminteasca acest lucru.
“La propunerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminarii, amenzile pentru discriminarea unei persoane variaza acum intre 1.000 si 30.000 de lei, iar cele pentru discriminarea unui grup intre 2.000 si 100.000 lei”. Continuarea ...
Cu alte cuvinte daca spui “tigan” esti pasibil de amenda. Daca te adresezi unui individ folosind cuvantul tigan poti primi maxim 30.000 lei, iar pentru societatile comerciale maxim 100.000 lei. Problema mea nu este cuvantul in sine, pe care eu il aleg sau nu sa-l utilizez. Din moment ce este trecut in DEX inseamna ca sunt liber sa-l folosesc. 
Interesant este ca, un cuvant care este introdus in DEX si care nu are nici un element jignitor la descriere, eu nu-l pot folosi, dar cei despre care se face vorbire il pot folosi in public fara nici o restrictie, la discutie, in melodii de manele. “Ce faci ba, tigane?”, sigur ati auzit astfel de exemple. CNCD poate sa ne spuna daca expresia "roman spurcat" este jignitoare si care este amenda?
Tigan: persoana care face parte dintr-un grup etnic originar din India, raspandit aproape in toata lumea, ducand (in unele zone) o viata seminomada (dex).  
Rasism: teorie social-politica care sustine inegalitatea biologica si intelectuala a raselor umane (dex).  
Discriminarea este actiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi in mod nejustificat, pe baza unor considerente neintemeiate (Wikipedia).
Aceeasi problema a fost semnalata si in SUA unde “albii’ nu au voie sa se adreseze unui individ folosind cuvantul “negru”, in schimb, “afromericanii” il folosesc in loc de punct si virgula, in public, in majoritatea melodiilor. Cine discrimineaza pe cine, pana la urma?
Nu putem sa uitam nominalizarea persoanelor de etnie maghiara. 
Maghiar: persoana care face parte din populatia de baza a Ungariei sau este originara de acolo; ungur (dex). Sinonimul cuvantului maghiar este ungur. De ce este gresit sa te adresezi unui individ folosind cuvantul ungur?
Pana acum am stabilit ca folosirea cuvintelor este corecta, este scrisa in DEX si nu aduce jignire persoanelor prin descrierea termenilor. Ceea ce poate sa deranjeze la astfel de persoane sau etnii este ATITUDINEA majoritatii membrilor sai. 
Nu vorbim despre infractionalitate si igiena precara - se gasesc in toate regiunile tarii la romani, tigani, unguri, turci, etc. Prin atitudine vorbim despre: modul galagios de exprimare in public, necivilizati, modul diferit de a se comporta in societate (pe strada, mijloace de transport, etc), atitudinea sfidatoare asupra romanilor (cazul bentita al fetei de 15 ani, baiatul umilit de colegii din echipa de hochei, doar cateva exemple).
Deja vorbim despre alte lucruri, iar despre aspectele relevante se vorbeste putin si nu se schimba nimic. Cei care au cel mai mult de suferit sunt persoanele de etnie care au o educatie, un nivel de cultura si vor sa munceasca. Am intalnit astfel de persoane carora li s-au pus eticheta gresit din pricina elementelor negative ale conationalilor sai. 
Toate cele bune!

8 comentarii:

 1. ......de fapt nu sunt ei deloc discriminati..noi romani suntem..uite daca te bate un tigan....romani stau toti si se uita...pe el il ajuta alti pe tine, cine te ajuta?...au o mie de drepturi...nu se baga nimeni cand te fura pe strada si nonsalant spune ca nu a facut-o el desi l-ai vz...sunt convinsa ca unii chiar profita de astfel de cuvinte...dar binenteles ca nimeni nu aude,doar li se ofera o gramada de drepturi...la liceu, facultate..ai vz undeva locuri speciale pentru romani?

  RăspundețiȘtergere
 2. un subiect de mare actualitate...felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 3. multumesc frumos! sunt deacord cu ce ai spus....

  RăspundețiȘtergere
 4. in primul rind cred ca trebuie sa ne intrebam daca ..,,alesii'' nostri cind au votat au stiut ce inseamna cuvintul.....discriminare....si de aici deriva toate nenorocirile noastre.........de multe ori ..strainii nu stiu ce inseamna rrom...sau roman........si sintem tratati ca atare....,,discriminatii'' nostri huzuresc si noi tragem ponoasele......

  RăspundețiȘtergere
 5. da, concluzia este ca traim intr-o lume total nemultumita de toti si de toate asa ca totul este posibil...

  RăspundețiȘtergere

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.