miercuri, 4 decembrie 2013

“De ce ne amintim ca suntem romani numai in zi de sarbatoare?”Sarbatoarea de ziua nationala este un prilej in care ne amintim sa fim mandrii ca suntem romani. 
Ca si anii precedenti, si anul acesta am auzit voci la radio, diverse comentarii, care criticau acest mod de a ne comporta ca natie si anume ca ne mandrim ca suntem romani numai la zile de sarbatoare.

Exemplele, comparatiile cu alte natiuni au fost prezente in argumentele celor care ridica aceasta problema. 
Este foarte usor sa faci comparatie cu francezii sau americanii, numai ca vorbim de tari cu un alt nivel cultural, politic, economic, administrativ, etc.
Continuarea ...


Nivelul de trai din Romania, birocratia, coruptia (fara corupti) si umilinta cetatenilor de catre autoritati, sub diverse metode, nu se gasesc in stadiul de la noi in aceste tari enumerate, Franta si SUA.

Din discutiile avute cu persoane care au calatorit mult “pe afara” si au luat pulsul economic, politic al tarilor respective, am inteles ca tarile mult mai dezvoltate decat noi nu sunt ca niste fete virgine. Si in alte tari exista coruptie, birocratie, dar nivelul este mult mai jos decat la noi. Cetateanul de rand nu simte acest lucru.

Un alt element foarte important este lipsa coeziunii dintre cetateni, ca urmare a incercarilor separatiste ce au marcat istoria tarii noastre. Un rol important il au politicienii prin faptul ca alimenteaza negativ aceasta stare prin circul (numit exagerat politica) pe care il fac atunci cand se cred importanti.

Astazi, cetateni cu documente romanesti lupta contra intereselor statului roman. Cetateni romani ascunsi sub pavaza politica influenteaza negativ prin actiunile lor economice, membrii sau lideri de organizatii minoritare sau alesi locali (primari, prefecti) care au “incercuit” pe agenda lor dezbinarea si autonomia teritoriala.

De remarcat: in Franta si SUA nu am auzit ca membrii de organizatii minoritare sau alesi locali sa doreasca si sa declare public dezbinare etnica si autonomie teritoriala.

In concluzie, de ziua nationala uitam de toate necazurile si problemele noastre si ne bucuram de sarbatoare.
Pana  la  1  decembrie  2014  sa depasim momentele grele ale vietii cotidiene si daca ne mai ramane timp o sa ne mandrim ca suntem romani. Toate cele bune!

7 comentarii:

 1. Adevarat..!!! In nici o tara civilizata nu am auzit despre deosebiri..de natura etnica..si slava Domnului...sunt de toate nationalitatile..la un loc...si pot trai...in buna pace.!!! Sper..ca in 2014..sa gasim de cumparat steaguri de arborat la case,mini-stegulete..pentru a sarbatorii..asa cum trebuie Ziua Unirii..!!! Si....bineinteles...sa si jucam...Hora Unirii,caci toti suntem nascuti,educati si muncim..in aceasi tara..indiferent de etnie.!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. corect....de acord cu tn...dar n-avem ce face

  RăspundețiȘtergere
 3. nu cred ca nu ne amintim ca suntem romani numai ca in zi de sarbatoare aceasta se manifesta mai mult, dar asa oriunde am, fi noi nu uitam ca suntem romani, Toate tarile isi au mizeriile lor dar stiu sa si le ascunda, pe cand ;la noi, iesim singuri si le spunem, sunt oameni in strainatate, care spun, mi-e rusine ca sunt roman, pacat acela nu un bun patriot,

  RăspundețiȘtergere
 4. in genere romanului ii prieste viata subjugat, umilit.. :)..in zi nationala isi aduce aminte, sau i se aminteste cine este...sorry!

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa este! numai bine iti doresc.

  RăspundețiȘtergere

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.