joi, 27 februarie 2014

Fiscul cere bani pentru nuntiFiscul este o institutie a statului care ar trebui sa impiedice frauda fiscala. Paradoxal, dupa cum am relatat intr-un alt articol, fiscul este cel care face regulile jocului in frauda fiscala, prin atitudine, interese personale si de grup.

Neregulile sanctionate, consider ca, fac parte din celebrul joc de-a “omul bun si omul rau” aplicat de catre politisti infractorilor pentru a le castiga increderea.

O noua metoda prin care unii functionari al statului resusesc sa faca bani de la societati, pare sa fie ultima gaselnita, pe care am auzit-o. Am convingerea ca nu poate exista doar cateva cazuri izolate. Continuarea ...


Metoda consta in cerutul de bani pentru nunta fiului sau fiicei.

Se trimit adrese de la fisc catre adminstratorii unor societati in care sunt invitati sa doneze o suma de bani catre nunta fiului sau a fiicei. Nunta este pe bune si nu una aranjata.

Societatea care este invitata sa faca acest “gest” nobil nu este obligata sa faca si prezenta. La restaurant exista o cutie in care “banutii” sunt colectati. Sumele “transferate” se situeaza intre 1000 si 1500 lei in plicuri cu denumirea societatii.

Nu detin informatia daca suma este stipulata deja in adresa, dar banuiesc ca este ca la medic. Te interesezi sa vezi care este scorul. Ai fi de neam prost daca oferi o suma sub pretul pietei.

Ce se poate intampla daca nu contribui la bunastarea mirilor?

In primul rand, se tine o evidenta a adreselor inmanate societatilor. Se aduna toate plicurile si se trage linie. Sunt atatea plicuri cate adrese am trimis?

Cei care nu se regasesc cu “donatia” in cutie vor fi vizitati cat de curand de organele de administrare fiscala. Amenzile sunt mult mai mari decat micul gest pentru proaspetii casatoriti, asa este de preferinta sa alegi varianta usoara.

Corectitudinea intr-o societate nu exista intr-un procent de 100%. Nu ai cum sa fi perfect legal. O societate dinamica poate avea “n” scapari nefortate, numai in contabilitate. Pe asta se si bazeaza!

Daca mai adaugam neregulile comise intentionat de la: comercializare produse de contrabanda, deducere de TVA ilegala, evaziune fiscala, etc, functionarii fiscului au cu sa te aiba la mana. Daca in unele cazuri riscul este de doar o amenda (*preferentiala), in altele se poate incepe urmarirea penala.

*nu se aplica pentru toata lumea la fel. In functie de societate amenzile pot fi minime (2.000-3000 lei) sau maxime (8.000-10.000 lei).

Exemplu comparativ:

Hipermarketurile care au fost descoperite cu diferentele de pret raft vs casa de marcat au primit amenzi de 3.000 lei, conform comunicatelor de stiri.

Daca o societate mica, un magazin alimentar de cartier, este descoperit cu 10 lei in plus in casa, ce nu au fost inregistrati este pasibila de amenda de 8.000 lei. Cunosc astfel de societati care au patit-o.

Nu ne mai intrebam unde este balanta in aplicarea legii.

Toate cele bune!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.