luni, 10 februarie 2014

Repartitorul: motiv de disputaPerioadele de iarna au devenit un cosmar pentru majoritatea romanilor de teama facturilor de intretinere. Indiferent daca sunt montate sau nu repartitoare, apar din ce in ce mai multe cazuri de nemultumire referitor la modalitatea de calcul si costul ridicat la caldurii pe perioada friguroasa.

Ideea instalarii repartitoarelor pentru fiecare calorifer apartine UE si obliga Romania, prin tratatele semnate, sa adopte montarea de repartitoare de la 31 decembrie 2016 pentru toti care depind de incalziri publice.

In prezent, se estimeaza ca 50% dintre cei care sunt bransati la sistemul public au deja montate repartitoare.

Repartitorul, ca produs in sine, are utilitatea sa. Fiecare cetatean sa plateasca ceea ce consuma, pentru confortul pe care il doreste. Pe langa plata a ceea ce consuma, se elimina umflarea facturilor emise catre asociatiile de proprietari datorate pierderilor pe retea, pe care cetateanul de rand le suporta.
Continuarea ...

Personal sunt de acord cu utilizarea repartitoarelor din motive financiare. Ca fiecare, dintre majoritatea celor care locuim la bloc, remuneratia lunara nu este una care sa permita costuri foarte mari la intretinere.

In calitate de salariat si sanatos resimt greutatile de intretinere. Pensionarii sunt cei mai afectati. Dintr-o pensie mica este foarte greu sa acoperi cheltuielile lunare cu medicamentele, hrana si utilitati. O factura ridicata la caldura este o lovitura data bugetului lunar.

Totusi, imi este greu sa concept ca cineva poate sa locuiasca in casa in mijlocul fara pic de caldura, doar pentru a avea bani de mancare, medicamente si alte utilitati.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Utilitati Publice propune o temperatura minima de 20 de grade in apartamente si i-au in calcul aplicarea unor sanctiuni pentru cei care vor inchide robinetul.

La baza acestei propuneri stau reclamatiile facute de catre cetateni care ii acuza pe vecini ca se incalzesc pe spinarea lor. Din ce in ce mai multi proprietari resimt in grade celcius si buzunar faptul ca vecinii lor tin robinetul inchis la calorifer.

Ii inteleg pe acei care vor caldura in apartamente, dar nu au, si platesc mult pentru aceata caldura conditionata de vecini. Multi se plang de costul prea mare la caldura raportat la temperatura din camera sau multi spun ca au copii mici si le e teama sa pentru sanatatea lor.

Cu toate ca este greu sa apleci balanta inspre una dintre tabere, fiecare cu dreptatea lui, a aparut si a treia categorie: cost putin  si caldura mare. Cine a spus ca romanul este inventiv, mare dreptate a avut.

Aceasta categorie s-a raspandit foarte repede si devine o amenintare pentru cei corecti. Furtul de caldura pare sa fie solutia pentru un cost scazut la caldura si impact maxim in termometre.

Metodele de furt de caldura sunt diverse:

Metoda foliei de aluminiu: se aplica o folie de aluminiu pe aparatul care inregistreaza temperatura. Marea majoritatea a timpului este tinuta aceasta folie, iar pentru a nu atrage suspiciuni, cateva zile din luna vor lasa repartitorul liber pentru a inregistra ceva.

Metoda repatitorului lipsa: romanii au gasit metode sa scoata repartitorul de pe calorifer fara al deteriora. La fel ca si la metoda foliei, vor monta la loc repartitorul pentru a inregistra ceva. La caloriferele fara elementi se dezlipesc usor.

Cum nimeni nu verifica integritatea acestor repartitoare, nu sunt sudate prin puncte pentru a nu mai permite sa fie demonte si nu sunt sigilate, cei care le dau jos au se incalzesc la costuri mici.

Metoda fitilului de lampa: aceasta metoda nu am prea inteles-o prea bine, dar o voi explica asa cum pot. Cica, se foloseste un fitil lung, ca cel care se aprind lampile vechi sau candela si un borcan cu apa. Fitilul se trece peste cuiul care tine repartitorul de calorifer, iar capetele se pun in borcanul cu apa. Fitilul se  umezeste si din cauza umezelii exista diferente de inregistrare pe repartitor.

Probabil cei care se gandesc la modificarile legislative ii vor lua in calcul si pe cei care fura caldura.

Greseli frecvente atunci cand aveti instalate repartitoare:

Evitati folosirea, pe cat posibil, de incalzitoare electrice in aproprierea caloriferului. Aceste surse de caldura vor conduce la inregistrarea consumului pe repartitor.

Aragazul aflat in zona caloriferului. Apartamentele mici ofera posbilitati limitate in amplasarea aragazului in bucatarie. In foarte multe gospodarii aragazul se afla in aproprierea ferestrei, unde se afla si caloriferul.

Caldura emanata de cuptor, atunci cand gatiti, este o sursa de caldura si va umfla factura voastra de intretinere.

Toate cele bune!

4 comentarii:

 1. Este o hotie generalizata cu ele,inregistreaza si alte surse de caldura nu numai cea venita de la radet,orice calorifer electirc sau aer conditionat umfla facturile.Schimbarea caloriferleor vechi de fonta cu cele de metal duce la majorarea costurilor,Indiferent daca sunt folosite sau nu in fiecare luna 15-20 de lei pleaca automata in buzunarelor firmelor care citesc .

  RăspundețiȘtergere
 2. sincer nu stiu ce sa spun dar nimeni nu-mi poate comanda mie cata caldura sa am in camera, si slava domnului am avut de stat la manecuta scurta si consum acceptabil, de 150 mc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Bine de stiut...pina acum nu s-au montat in zona mea dar..ma ia cu frig numai cit ma gindesc....Multumesc...

  RăspundețiȘtergere
 4. din fericire nu am asa ceva pt ca locuiesc la casa si am centrala termica

  RăspundețiȘtergere

Astept parerile voastre despre articol.
Distribuie articolul la fel cum altcineva ti-a trimis tie.

Toate comentariile vor fi publicate.
Va rog sa aveti rabdare pana va fi publicat.